Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ενισχυτής Ισχύος Κιθάρας (Guitar Final ή Power Amp)








Πολλοί λοιπόν τρανζιστοράτοι  ενισχυτές δίνουν , όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προδιαγραφές για ισχύ που μπορούν  να αποδώσουν στα 8Ω , στα 4Ω και κάποια μοντέλα στα 2Ω. Δηλαδή παρουσιάζουν διπλασιασμό της ισχύος τους για κάθε υποδιπλασιασμό της αντίστασης του φορτίου.
Τι σημαίνει λοιπόν πρακτικά ενισχυτής που στο φυλλάδιο του ανακοινώνει ότι είναι :
Nominal Output Power:

  • RMS/8 Ohm: 2 x 200W
  • RMS/4 Ohm: 2 x 400W ,
  • RMS/2 Ohm: 2 x 700W . πχ{  Vincent SV 238 Black (Μετρητοίς: €2.590 ) }

Σημαίνει ότι αν οδηγήσει, με είσοδο ένα test tone,τρία διαφορετικά ηχεία ίσης ευαισθησίας,   όπου το ένα ηχείο παρουσιάζει αντίσταση 8Ω, το άλλο 4Ω, και το άλλο 2Ω, τότε αυτά τα ηχεία θα αναπαράγουν  αυτό το test tone στην ίδια ένταση, όμως
το πρώτο καταναλώνει ισχύ 100W, το δεύτερο 200W και το τρίτο 350W. Ομοίως  ένα άλλο ηχείο που παρουσιάζει σ’ αυτό το  test tone  16Ω θα καταναλώσει 50W, ένα  άλλο με αντίσταση 32Ω θα καταναλώσει ισχύ 25W. 






Οι περισσότεροι λαμπάτοι είχαν ενσωματωμένο τέτοιο attenuator. Σήμερα και πολλοί τρανζιστοράτοι έχουν τέτοια δυνατότητα. Ένα χαρακτηριστικό , πολύ χρήσιμο, γιατί δίνει τη δυνατότητα να εξασθενούμε ("attenuate") από 5 watts σε 1.5 watts ή 0.1 watts (χαρακτηριστικό που είχαν πολλοί λαμπάτοι ενισχυτές). Είναι χρήσιμο γιατί κάνουμε "attenuate" χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα του  tone Δείτε όμως καλύτερα το άρθρο:
Φορητοί Ενισχυτές Κιθάρας : ΕΔΩ : στην ενότητα VOX  MINI 5 RHYTHM review

’Ακουστικά, ενισχυτής των  25 watt και ενας 50 watt διαφέρουν  σε ακουστική ένταση μόλις 3db decibel) , που σημαίνει ότι ο 50watt είναι δυνατότερος  όχι όμως όσο ‘’υποδηλώνουν’’ τα watt, αφού η αύξηση ή η ελάττωση της ακουστικής έντασης είναι λογαριθμική (10logP2/P1 = db στο παράδειγμά μας 10 log50/25 = 3db ) και όχι αναλογική’’.
Όμως αυτά τα 3db διαφοράς δίνουν στον 50άρη ενισχυτή τη δυνατότητα να μπορεί να δίνει πιο δυνατή ηχηρότητα χωρίς να κάνει παραμόρφωση σε σχέση με τον 25άρη.

Δηλαδή το ‘ταβάνι’ από  το οποίο αρχίζει να παραμορφώνει ο 50αρης είναι ψηλότερο από το του 25άρη.

Δείτε και το άρθρο: Headroom : ΕΔΩ :
Δείτε όλα τα άρθρα για Audio έννοιες & συσκευές ΕΔΩ :

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου