Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Modeling /Simulation και Modeling κιθάρες



Συχνά οι όροι Modeling και Simulation είναι συνώνυμοι της λέξεως ''προσομοίωση''.
Προσομοίωση είναι, όταν κάτι προσπαθούμε να το κάνουμε να μοιάζει με κάτι άλλο.
Αυτή η τεχνολογία έχει δημιουργήσει μοντέλα ενισχυτών, μικροφώνων, καμπίνων ηχείων, επεξεργαστών σήματος (εφφέ) ….
Στο PC μας μπορούμε να έχουμε σε μορφή software:
το Virtual instrument (προγράμματα που υλοποιούν τις λειτουργίες ενός οργάνου μέσω του υπολογιστή) ,
το Plug-in (προγράμματα που προσθέτουν ένα ειδικό χαρακτηριστικό σε μια υφιστάμενη εφαρμογή λογισμικού) , το Sampler είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο παρόμοιο κάπως με το  synthesizer που , αντί να παράγει ήχους , χρησιμοποιεί "samples" ("δείγματα") των ήχων που έχουν εγγραφεί σ’ αυτό, από τον χρήστη, και αναπαράγονται με τη βοήθεια του προγράμματος sampler ή   Keyboard ή sequencer για την εκτέλεση ή σύνθεση μουσικής.

Όμως στην modeling  κιθάρα , Amplifier modeling  , modeling multi effect δεν αναφερόμαστε σε virtual studio αλλά σε πραγματικές συσκευές.
Το Amp modeling μπορεί να είναι είτε software, όπως τα plugins για DAWs (Digital Audio Workstation) ή να είναι μέρος ή το όλον αυτόνομης συσκευής πχ μέρος ενός ενισχυτή κιθάρας ή σαν αυτόνομη όπως τα Pods που προσομοιώνουν ψηφιακά  simulate amplifiers  ενισχυτή κιθάρας.
Η ενασχόληση με ψηφιακή πεταλιέρα απαιτεί γνώσεις του modeling και απαιτεί υπομονή και επιμονή για την επίτευξη του σωστού ήχου
Η πεταλιέρα (πχ η  HD500 Line 6 ) είναι από τα καλύτερα modelers και έχει πολλές εξόδους (unbalanced TRS, balanced ΧΛΡ, phones ΤΡΣ ….) με πολλές επιλογές. Σύνδεση κατευθείαν στην κονσόλα που συνδέεται στο PA, ή στο monitor σου ή και να στέλνεις και στα δύο ή στο fx loop.
Αυτές οι επιλογές αναφέρονται στο Setup Outputs. Εκεί ρυθμίζεις το Line 6 για να ‘’ξέρει’’ που οδηγείται η έξοδος του, δηλαδή που το έχεις συνδέσει.
Πχ θέσε τον στο Combo Front δηλαδή στο IN ενός combo αν πχ ο ενισχυτής σου είναι ο Marsal...
Ή δοκίμασε όλες τις επιλογές (FX Loop…)και κατέληξε σε αυτή που σου ακούγεται καλύτερα.
Πρέπει λοιπόν να ασχοληθείς και να μελετήσεις το manual

Ούτε με οδηγίες αλλά ούτε και τηλεφωνικά θα μπορέσει κάποιος να σε βοηθήσει. Ψάξε video να δεις και να ακούσεις
Σε γενικές γραμμές το modeling & simulation είναι:
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ενισχυτή κιθάρας VOX  . Διαθέτει 11 amp models και 8 effects που λαμβάνονται από την  Valvetronix range
Άλλο παράδειγμα :
Αν πχ σ’ έναν ενισχυτή κιθάρας Fender συνδέσουμε ένα multieffect που προσομοιώνει μοντέλα ενισχυτών πχ. Ένα  πολυεφφέ της BOSS  , μας δίδεται η δυνατότητα να μετατρέψουμε τον ενισχυτή Fender, σε ενισχυτή VOX ,MARSHALL, ROLAND ….. και μάλιστα με δυνατότητα να ρυθμίζει ο κιθαρίστας πχ :
  • ·         Το πόσα μεγάφωνα θα έχει το cabinet του ενισχυτή
  • ·         Το ποιο θα είναι το μέγεθος των μεγαφώνων
  • ·         Με τι μικρόφωνο παίρνουμε τον ήχο αλλά και σε ποια θέση από το ηχείο βρίσκεται το μικρόφωνο
  • ·         …………..

Το ζητούμενο όμως είναι κατά πόσο η κάθε εταιρεία πετυχαίνει πιο πιστά την προσομοίωση αλλά το σπουδαιότερο το κατά πόσο οι δικές μας πηγές ήχου είναι ποιοτικές. Για παράδειγμα : αγοράζοντας έναν φτηνό ενισχυτή με φτωχή απόκριση δεν  θα τον κάνουμε να ακούγεται σαν FENDER ακόμα κι αν το προσομοιώσουμε με το καλύτερο μοντέλο .


Τι είναι η modeling  κιθάρα ??


Δείτε και το σχετικό άρθροΠροσομοιωτές Ηχείων (Speaker Simulators) : ΕΔΩ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου